marți, 13 martie 2018

Frumoasa Mihaela Runceanu

O artista desavarsita, un talent inegalabil, o gingasie infinita, aprecierile pot continua la nesfarsit, nu sunt suficiente cuvinte care sa o descrie pe sublima, unica si frumoasa Mihaela Runceanu. Perioada anilor '80 era o atmosfera nepoluata inca de influentele occidentului, in care a putut straluci Mihaela Runceanu in toata splendoarea ei. Dezastrul cultural instalat de dupa '89 a dus la disparitia muzicii de calitate si implicit a artistilor de valoare. Vocea ei divina, chipul ei angelic, ...era atat de frumoasa. Noile curente (mizerii) muzicale care si-au facut aparitia dupa 1989, au contribuit la alterarea culturii romanesti, la disparitia aproape in totalitate a muzicii de calitate. Cheloo, BUG Mafia, Parazitii si altii de genul lor repreznta doar scursurile, gunoaiele, handicapatii, oligofrenii si retardatii societatii romanesti, ...si "e multi" de genul acesta.


De ce a fost omorata Mihaela Runceanu? Se pare ca popularitatea Mihaelei deranja foarte mult pe cineva "de foarte de sus" si ar fi fost ucisa la comanda, cu o cruzime rar intalnita, de Securitate. Daniel Cosmin Stefanescu ar fi fost doar un complice care ar fi facilitat "baietilor cu ochi albastri" intrarea in locuinta Mihaelei. Se vorbeste despre un grup disident, care ar fi functionat în jurul Mihaelei Runceanu, adică oameni care erau împotriva regimului comunist, care se adunau si discutau tot felul de lucruri. Securitatea ar fi aflat, (pentru că pe vremea aceea, într-un grup de 3 oameni, cel putin unul era informator) si de aici s-a declansat totul.


Mihaela Runceanu a fost batuta, strangulata cu un cablu de telefon si apoi incendiata, moartea ei trebuia sa fie violenta, pentru a transmite un mesaj foarte clar tuturor celor care unelteau impotriva oranduirii de stat. Presimtiriile ei, nu erau doar simple premonitii, se bazau pe ceva, pe ceva cat se poate de real, stia ce patesc cei care se razvratesc impotriva sistemului. Pe data de 29 octombrie 1989, cu trei zile inainte de a fi ucisa, la sfarsitul ultimului ei spectacol, frumoasa Mihaela Runceanu a ingenunchiat in fata publicului, cuprinsa de o tristete nefireasca... La data de 1 noiembrie 1989, la Secţia 12 de Poliţie s-a primit un telefon - un glas de femeie anunţa vestea morţii celebrei cântăreţe Mihaela Runceanu. Erau mai multe lacrimi decât cuvinte.


Cel care se presupune ca a fost călăul uneia dintre cele mai mari voci ale muzicii uşoare din acea perioadă era fiul unor oameni influenţi, bine înfipţi în pătura socială superioară a acelor vremuri comuniste. Nici nu avea cum să fie altfel atât timp cât tatăl lui Daniel Cosmin Stefanescu era director în Ministerul Petrolului, iar mama, profesoară la Facultatea de Petrol şi Gaze. Deci se naste o intrebare, o mare controversa, cum sa spui ca scopul crimei a fost jaful, cand Daniel Cosmin Stefanescu ducea o viata la care altii nici nu indrazneau sa viseze? De ce a recunoscut Daniel Cosmin Stefanescu o crima pe care nu a comis-o? Pe vremea "prea impuscatului" iti dadeau militienii si securistii bataie pana recunosteai 10 crime nu una.


Nu se explică de ce ar fi vrut să vândă Daniel Cosmin Stefanescu unor colegi de serviciu lucrurile sustrase, tocmai în zilele următoare, când militia si procuratura desfăsurau ancheta cel mai intens. Orice talhar, orice hot asteapta intai sa se "linisteasca apele" si dupa aceea se apuca sa valorifice bunurile furate. Relaţiile şi banii, dar şi deplasările destul de dese ale tatalui peste hotare, asigurau odraslei nu numai confortul la care alţii nici nu îndrăzneau să viseze, dar şi o legătură permanentă cu Occidentul, de unde familia Ştefănescu aducea băuturi şi ţigări fine, reviste de tot felul, casetofoane, magnetofoane, aparate video şi foarte multe casete cu ultimele apariţii în domeniul cinematografic.E evident ca Stefanescu trebuia sa fie vinovat de crima. 


Potrivit anchetatorilor, scopul crimei a fost jaful dar de ce sa omori pe cineva pentru ceva ce deja ai acasa, si mai mult de atat? La data de 30 august 1948, s-a înfiinţat cel mai odios, cel mai criminal sistem de urmărire din Europa, Departamentul Securităţii Statului, care a semănat teroare printre toţi românii. În cele din urmă, Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu au fost trădaţi tocmai de oamenii (ciobanii) sistemului pe care ei îl creaseră. În calitate de instrument al Partidului Comunist Român, ale cărui directive le ducea la împlinire, Securitatea a jucat un rol principal în menţinerea unui climat al terorii, făcându-se vinovată de nenumărate crime, musamalizari, abuzuri şi încălcări grave ale drepturilor omului.

Andreea Runceanu - nepoata regretatei Mihaela Runceanu


Până la mijlocul anilor 1960, Securitatea a contribuit la sovietizarea României, iar apoi la menţinerea regimului comunist la putere. În aceste scopuri a fost dezvoltat un sistem formidabil de supraveghere şi represiune. Din instrumentariul Securităţii au făcut parte, în special în perioada stalinistă, arestările în miezul nopţii, bătaia, tortura, exterminarea fizica şi violul fetelor şi femeilor deţinute. Acum putem intelege ce soarta o astepta pe frumoasa Mihaela Runceanu odata ce s-a aflat ca locuinta sa era o casa conspirativa unde se uneltea impotriva regimului totalitar comunist. Relevant si important de stiut este si faptul ca Mihaela a fost asasinata brutal cu 45 de zile inainte de declansarea Revolutiei (loviturii de stat pe fondul revoltei populare) care a condus la prabusirea comunismului in Romania.

Niciun comentariu: