duminică, 30 aprilie 2017

Honore de Balzac

"Honore de Balzac a fost un fin observator si cronicar al societatii franceze". Eu n-as zice doar al societatii franceze. Honore de Balzac, nascut la 20 mai 1799, a renuntat la cariera juridica pentru a se consacra literaturii. Scriitorul a fost un mare maestru al dialogului. El este privit ca unul dintre creatorii romanului realist. Balzac admira personajele abile, fara scrupule, care reuseau sa urce pe scara sociala si economica, trecând peste orice, personaje care de multe ori incalcau "regulile jocului". "Tema balzaciana prin excelenta este, probabil, cea a tânarului provincial ambitios care lupta pentru a avansa în lumea competitiva a Parisului." In care societate "civilizata", reusesti sa-ti depasesti conditia, fara sa lupti, dupa reguli sau incalcand acel set de norme si reguli formale si informale care definesc normalitatea, definesc o societate civilizata.


Balzac era, deopotriva, fascinat si revoltat de sistemul social din Franta acelei epoci, în care goana lacoma a oamenilor dupa câstig material înlocuia treptat valorile morale. Nu traim realitatea lui Balzac in zilele noastre? Valorile morale nu sunt inlocuite acum cu goana lacoma dupa castig? Eu cred ca tot timpul a fost asa. In orice timp si spatiu al societatii asa zise civilizate, Balzac ar fi fost de actualitate. Balzac era convins de faptul ca societatea nu e definita de principii, ci doar de evenimente, ca ea nu se supune unor legi, ci unor imprejurari. Honore de Balzac nu a descris societatea din inchipuire, operele lui nu sunt SF-uri sau fantezii.


Honore de Balzac a trait in perioada ascensiunii si caderii lui Napoleon, a Restaurarii, a Revolutiei din iulie 1830 si a revolutiei violente din 1848. Au fost cativa dintre anii cei mai importanti ai istoriei franceze. In viziunea lui Balzac, sufletele curate ajung cu greu sa creada in rautate, in nerecunostinta, cu greu ele inteleg ca exsta stricaciune omeneasca, oameni perfizi. "Moralitatea lor, formata prin carciumile din Paris, isi lua ca unica lege, interesul persomal." Balzac vorbeste despre falsitatea, duplicitarismul si perfidia unor oameni, despre interesele lor ascunse. Sunt multi care se incadreaza aici, e pamanatul plin de oportunisti, parveniti, profitori si mincinosi care vor sa se foloseasca de tine sub masca unei "prietenii" aparente, conditionata de beneficii. Prietenia nu poate sa fie decat dezinteresata.


"Adeseori legea sociala, nemiloasa in formularea ei, osandeste acolo unde crima vadita isi gaseste scuze in nenumaratele schimbari pe care le genereaza in sanul familiilor", foarte adevarat. "Datorii, ...datoriile reprezinta nevoi implinite sau vicii satisfacute.". Balzac vorbeste chiar si despre cei care obisnuiesc sa imprumute bani de la diverse persoane, si uita intentionat sa-i inapoieze, vorbeste despre necesitatea unui ocol, "spre a nu trece prin fata unui creditor". In colimatotorul romancierului au fost luati si cei care cersesc atentie, precum si cei care cauta "prietenia" ta ca sa aiba pe cine barfi in fata altora, "iscoditoarele si barfitoarele" de la "Radio-sant FM.", deranjate de inaltimea gardurilor care nu permit spionajul si de portile incuiate care impiedica accesul, vizita intempestiva in curtea vecinului. Cati nu sunt de genul acesta in societatea moderna? "Viata de provincie se bazeaza pe un spionaj atat de migalos, pe o transparenta atat de deplina a interioarelor...", purul adevar spus de Balzac, mereu actual.


"Cand o femeie este casatorita, ea nu-si mai apartine, e reginna si sclava caminului. Virtutea femeii ramane de neimpacat cu datoriile si libertatile societatii. A le emancipa pe femei inseamna a le corupe. Acordandu-i unui barbat dreptul de a intra in sanctuarul unei casnicii nu inseamna oare, a le lasa la bunul lui plac? Dar ca o femeie sa-l atraga in casa, nu constituie oare o greseala, sau spre a fi mai exact, inceputul unei greseli?" - Honore de Balzac. Asta e pentru "borduristele" care isi pun la statut pe facebook "relatie libertina"  sau se considera "open mind", adica curve casatorite sau necasatorite, cu dreptul iluzoriu de a umbla prin baruri, cu sau dupa diversi barbati . Balzac e considerat un geniu al literaturii franceze, chiar daca esecurile s-au tinut scai de el, si chiar daca a murit plin de datorii.

Niciun comentariu: